Social Icons

joi, 30 octombrie 2014

You find a way and you never give up

          De curand am aflat ceva ce m-a intristat … si nu putin. Admiram mult un tanar pentru omul ce parea a fi. Logodnica lui a avut un accident de masina si a suferit mai multe traumatisme la nivel cerebral. El a afirmat ca ii va ramane alaturi si daca recuperarea ei va ajunge la un anumit nivel, pentru a fi posibil sa aiba o casnicie, se vor casatori. Si eu ma gandeam: ,,Ce om deosebit! O iubeste cu adevarat! Iata un om intre milioane de oameniI”  Anii au trecut si recuperarea acestei tinere a avansat din ce in ce mai mult si el i-a fost alaturi in tot acest proces. Insa, cand cei mai multi se asteaptau ca cei doi sa anunte o casatorie, ei au anuntat despartirea lor. Toata situatia este destul de complicata si nu pot intra in detalii, mai ales pentru faptul ca cel mai bine cunosti cu adevarat  o situatie cand calci in papucii respectivei persoane. Insa ce m-a intristat pe mine mult a fost faptul ca acest tanar a afirmat de foarte multe ori ca ii va fi alaturi mereu si ca vorbele cuiva sunt zero daca nu sunt intarite de fapte. Si stau acum si ma gandesc: ,,De ce faci promisiuni cuiva si nu iti tii cuvantul dat? De ce te lauzi lumii intregi ca vei ramane alaturi de logodnica bolnava si apoi o parasesti? Si cum poti sa te lauzi ca inca o iubesti?” 
          Nu vreau sa fiu inteleasa gresit. Nu afirm ca eu sunt cineva si ca acest tanar nu este. Tot ce sunt in momentul de fata sunt prin harul lui Dumnezeu, care ciopleste in mine zi dupa zi si ma modeleaza dupa  voia Lui. Fara El sunt nimic. Insa ce stiu sigur este urmatorul lucru: dragostea nu renunta niciodata! Atunci cand iubesti cu adevarat pe cineva, chiar daca ai avea 10000 de motive sa renunti, tot vei cauta sa gasesti unul pentru care sa ramai. Dragostea lupta pana la capat, se sacrifica si gaseste noi puteri de a merge mai departe in ciuda incercarilor. Stiu, sunt cuvinte mari, dar sunt adevarate! Cu totii stim sa fim intr-o relatie cand totul este insorit si cararea este presarata cu petale de trandafir, insa adevaratul test al dragostei este atunci cand totul se intuneca, incercarile vin unele dupa altele si nu mai vedem luminita de la capatul tunelului. Ce valoare au aceste doua cuvinte ,,Te iubesc!”, daca atunci cand celalalt are cea mai mare nevoie de noi, noi ii intoarcem spatele? Ce inseamna, in definitiv, sa iubesti pe cineva? Inseamna sa cauti binele acelei persoane in orice circumstante, sa ii fii alaturi la bine, dar mai ales la greu, sa ai indelunga rabdare cu persoana iubita atunci cand devinde greu de iubit, sa o accepti, sa ii fi alaturi, indiferent ce incercari ati avea de infruntat.  Flori, cadouri, cuvinte frumoase … si acestea sunt bune si isi au locul lor. Insa  iubirea se vede in fapte.
          M-am intrebat deseori: ,,Ma va iubi cineva pe mine pentru mine? Ma va iubi cineva, dorindu-mi binele in orice circumstante: atunci cand sunt greu de iubit, in caz ca voi suferi de vreo boala sau atunci cand perii albi si ridurile vor lua locul tineretii? Sper ca da, pentru ca nu ma voi casatori decat daca iubesc si sunt iubita la randul meu. Am un test prin care imi dau seama intotdeauna daca tin cu adevarat la cineva sau nu. Mai exact, imi pun urmatoarele intrebari: ,,Daca maine, persoana aceasta ar avea un accident si ar ramane cu un handicap, as fi dispusa sa ma mai casatoresc cu ea? As fi bucuroasa sa fac un legamant pe viata cu aceasta persoana? As iubi aceasta persoana atunci cand este moracanoasa si greu de iubit uneori?” Daca raspunsul este da, atunci imi este clar ca iubesc acea persoana. Poate par tragica si poate altii inteleg ca prea pun raul in fata, insa eu consider ca nu este asa. De ce? In viata avem parte de multe bucurii si momente frumoase, insa nu suntem scutiti de incercari. Si cum, atunci cand este insorit, toata lumea stie sa iubeasca, prefer sa ma gandesc inainte la momentele mai putin insorite. Cred ca si faptul ca sunt pragmatica din fire, ma face sa gandesc asa. Nu intru in detalii pentru aceste randuri nu sunt despre mine, ci despre adevarata dragoste si despre cei care o traiesc. Mai jos, am ales sa pun cateva poze cu oameni care se iubesc in mod autentic. De departe, preferatii mei sunt Ian si Larissa Murphy. Am multe de invatat de la amandoi, sunt doi oameni deosebiti.









8 comentarii:

  1. Interesant ce ai scris. Povestea cu care ai început mi-a adus aminte de Chris Medina:
    https://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4
    Despre el este vorba? Sper că nu. De fapt, că e el sau un altul, e la fel de trist.
    Cel mai trist este că astfel de promisiuni sunt încălcate atât de uşor şi de evanghelişti. Şi mă refer aici chiar la căsătorii.
    Mă uit în Biblie şi nu pricep de ce se întâmplă aşa. Hristos n-a fost de acord cu divorţul! Când evreii I-au vorbit despre acele "cărţi de despărţire" instituite de Moise, El le-a spus că "ce a unit Dumnezeu, omul să nu despartă" (Matei 19:3-9).
    Apoi, Biblia ne îndeamnă mereu să fim oameni integri şi să ne respectăm promisiunile. Ori, în momentul căsătoriei, tu promiţi în faţa lui Dumnezeu că o vei iubi pe soţia ta/soţul tău nu o lună, un an, ci toată viaţa. Şi nu există nici o "clauză de reziliere" a acestui angajament, care să-ţi permită să divorţezi. Preotul sau pastorul nu amintesc nicăieri despre excepţii ("daca se va imbolnăvi", "daca îşi va pierde din frumuseţe", "dacă el/ea nu te va mai iubi ca la început" etc. etc. eşti "dezlegat" de jurămintele tale în faţa lui Dumnezeu). Ştiu că Hristos menţionează o singură excepţie în Matei 19:9, dar la ceremoniile religioase de căsătorie nu se aminteşte nici măcar aceea. Toţi promit în faţa lui Dumnezeu că-şi vor iubi soţia/soţul până la sfârşitul vieţii, indiferent. Numai că după ce trece un timp, unii dintre ei uită asta. Marea problemă este că şi unele biserici uită, de vreme ce permit în sânul lor divorţuri. Şi n-ar trebui să fie aşa.
    În fine, nu ştiu dacă sunt în măsură să vorbesc despre acest subiect, dar mă nemulţumeşte de multă vreme această contradicţie, aş zice chiar ipocrizie, în ceea ce priveşte vorbele noastre şi faptele.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, despre el este vorba. Melodia "What are words" este una din preferatele mele. Initial am cautat sa nu ii spun numele pentru ca am vrut sa pun accent pe fapta, nu pe omul care a facut-o. Nu vreau sa se inteleaga ca l-as judeca. In final, ei doi stiu mai bine ce a fost intre ei si probabil ca are un motiv intemeiat pentru care a ales asa, mai ales ca i-a fost alaturi ca prieten bun multi ani .. si inca ii este, din cate am inteles. Insa nu pot sa nu ma gandesc la anumite lucruri:

    * Are o voce foare buna, insa foarte multi au si cine ar fi stiut azi cine e Chris Medina daca nu compunea si canta What are words si daca logodnica lui bolnava nu era inspiratia? Mie nu imi plac oamenii care se grabesc sa faca promisiuni mari si nu lupta sa implineasca ce au promis. As fi ipocrita sa afirm ca eu mi-am tinut orice promisiune ce am facut-o de-a lungul vietii, insa promisiuni mari nu m-am grabit niciodata sa fac, daca nu am stiut si ca voi lupta sa le implinesc.

    * Nu pot sa uit imagini din videoclip, cand el era in genunchi inaintea ei, cerand-o de sotie, amandoi in culmea fericirii, apoi, imagini cu ea, suferind de leziuni pe creier si acum, anuntand ca se despart. Ma face sa ma gandesc la Ian si Larissa Murphy, care s-au casatorit la relativ scurt timp dupa accidentul lui, el avand, din cate stiu, leziuni mult mai grave decat logodnica lui Chris. Pe de alta parte, cateodata mi-e si frica sa gandesc diferite chestiuni si sa le analizez pentru ca cineva parca mi-ar spune in interior: ,,Nu stii ce ai alege, pana nu esti in papucii acelei persoane." Si nu mi-as dori sa fiu in astfel de papuci. Stiu cum privesc eu dragostea autentica, insa, chiar si asa, o astfel de decizie ( de a te casatori cu un partener cu handicap) nu este chiar usor de luat. Ar trebui sa iau in calcul si ca Ian si Larissa sunt crestini si actioneaza dupa alta mentalitate si alt tip de valori.

    Referitor la divort, este extrem de complicat subiectul. Nu sunt pro divort si nici nu voi fi vreodata, pentru ca Dumnezeu uraste despartirea in casatorie. Insa daca vom avea vreodata ocazia sa discutam face to face, o sa iti prezint anumite cazuri si o sa vezi cat de complicat este. Uneori nici nu stii ce sa mai faci, nu in vederea divortului, ci cum sa procedezi sa nu se ajunga acolo, in ciuda a tot ceea ce se intampla. Stiu cateva cazuri complicate.
    Ideal este ca ceea ce promitem celuilalt, inaintea lui Dumnezeu, sa ,,tinem cu dintii" sa implinim. Pentru ca pana la urma, in casnicie, iei zi de zi decizia sa implinesti promisiunile ce le-ai facut celuilalt in ziua casatoriei, in special atunci cand este dificil sa iti tii promisiunea. Ar zice unii: ,,Sa va vad cand veti fi voi in focul bataliei!" Si eu as zice: ,,Adevar graiesti! Sunt un om slab, dar am un Dumnezeu puternic si ma bazez pe El pentru ajutor."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cel mai trist este că astfel de promisiuni sunt încălcate atât de uşor şi de evanghelişti."
      Se vede treaba că eram pe jumătate adormit, de am putut să scriu prostii atât de mari. Nu e vorba despre "evanghelişti", ci de "evanghelici". :)
      Sunt de acord cu ce ai spus despre Chris Medina. Totuşi, nu el a compus "What are words". Asta aşa, doar ca "fapt divers". :) Nu ştiu cine ar fi interpretat mai frumos acest cântec, având în vedere că versurile se potriveau atât de bine cu povestea lui...
      Îmi pare rău să aud că despre el erau acele aluzii din introducerea ta. Dar ai dreptate când spui că "Nu stii ce ai alege, pana nu esti in papucii acelei persoane.". Eu, de pildă, dacă aş fi fost în locul logodnicei lui, ştiind că probabil voi rămâne în acea stare toată viaţa, poate i-aş fi cerut eu să plece, să fie fericit cu altcineva. Când iubeşti, eşti dispus să şi renunţi la persoana iubită dacă aşa crezi că ea va fi fericită. Dar, dacă aş fi în locul lui Chris Medina, n-aş pleca nici din iniţiativa mea, nici dacă mi-ar cere ea. Văd bine că este destul de complicată situaţia, iar eu acum nu fac decât nişte exerciţii de "empatie", d-apoi să te afli în mod real în astfel de situaţii... Fie ca Dumnezeu să-i lumineze pe amândoi şi să le dea linişte şi fericire!

      Cât despre divorţ, poate sunt eu prea "idealist", dar mă deranjează această discrepanţă între vorbe şi fapte. După cum am spus, ceremonialul religios de căsătorie nu prevede excepţii. Iar dacă au loc totuşi divorţuri în acele biserici, ce să înţeleagă cineva din afară? Că acele jurăminte pe care le fac soţii sunt doar ceva "mecanic", sunt rostite doar de dragul de a fi rostite? Tu ai fost de acord că o/îl vei iubi până la sfârşitul vieţii, necondiţionat, atunci, dacă se întâmplă ceva, de ce pui condiţii?
      Mi se pare că ceva scârţâie. Ori stabileşti ca promisiunile celor doi soţi să fie respectate în orice condiţie (aşa cum şi este "formal"), ori adaugi o "erată", trasezi nişte situaţii în care acel jurământ poate fi desfăcut. Formal, a doua variantă, în afara excepţiei despre care vorbea Isus, nu există, pentru că nu are susţinere biblică, dar informal, în multe biserici ea există. Este, într-adevăr, complicat...

      Ștergere
  3. Se pare ca si eu eram tot pe jumatate adormita, pentru ca tu ai scris "evanghelisti" si eu am citit "evanghelici". :))
    Da, fiind in locul ei, cel mai probabil si eu as fi insistat sa ma lase pe mine si sa ,,isi vada de viata", implicandu-se in lucrari pentru Dumnezeu, nu stand aibe grija de mine. Insa, tind sa cred, cum ai spus, daca iubesti in mod autentic, nu pot pleca, nici sa te roage. Situatia este complicata. Putem doar suspecta ce am face si ce nu am face.

    Eu sunt numita foarte des idealista, insa, in tot idealismul meu, raman incurcata si nu stiu ce sfat as putea sa ii dau unei sotii maltratate, batute zilnic si ,,cu tot pachetul" de incercari. Ce sa mai spui daca sunt si copii la mijloc? Am putea zice: ,,Sa plece, dar sa nu divorteze." Insa si de aici izvorasc alte complicatii. Din pacate cunosc prea multe cazuri care m-au pus in incurcatura si nu am stiut ce sfat sa dau, conform Cuvantului lui Dumnezeu. In parte, si la aceste aspecte m-am referit cand am spus ca este complicat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cazul violenţei este, cred, subiectul sensibil în ceea ce priveşte respectarea promisiunilor celor doi. Totuşi, Biblia admite negru pe alb doar acea excepţie despre care vorbea Hristos. Dar tot Biblia nu ne interzice să ne apărăm viaţa. Şi dacă mai există şi copii la mijloc, o mamă n-ar trebui să stea pe gânduri. Soluţia cea mai aproape de regulile Scripturii în acest caz mă tem că este acea separare, dar fără divorţ. În felul acesta soţia sau soţul (personal, n-am auzit de cazuri de violenţă a soţiilor împotriva soţilor, dar poate există şi din acestea) nu-şi va încălca promisiunile făcute partenerului, dar nici nu va renunţa la îndatoririle sale de părinte, îndatoriri care şi ele au bază biblică. Altfel, din punct de vedere creştin, nu văd cum să fie tratată o astfel de situaţie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vreau sa il scuz...dar ma gandesc ca atunci cand esti la inceput si iubesti sau ai impresia ca iubesti ai fi in stare sa promiti orice pentru ca ai impresia ca te vei putea tine...
    E greau sa fii alaturi de o persoana bolnava, e greu sa fii alaturi pana si de un om sanatos... dar cum ai zis si tu dragostea adevarata ar trebui sa reziste.

    Eu una am ramas dezamagita de curand...cand mi-am dat seama de cat de usor renunta unii oameni la ceea ce ei numesc ”dragoste”, la persoana caruia ii zic ”te iubesc”.
    Lumea nu mai este gata sa faca sacrificii, toti vor doar sa primeasca...si cu tristete o spun, ca si eu ma numar printre ei... sau ma numaram caci incerc sa ma schimb si sa ma daruiesc mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lavi, cuvintele tale mi-au adus aminte de cateva versuri dintr-o cantare care mie imi place mult.
      ,,Iubirea-nseamna jertfa.
      Si jertfa-arata cat iubesti."

      Dupa cum spuneai si tu, cei mai multi sunt gata oricand sa primeasca, insa nu isi doresc, la fel de mult, si sa ofere.
      Un ,,Te iubesc" are o mai mare greutate cand este spus nu atat de des; "Te iubesc"-ul in fapte este cel valoros.

      Ștergere

Contribuie. Parerea ta conteaza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates