Social Icons

miercuri, 18 ianuarie 2012

Relatia supunere-dragoste in casnicie

Cu siguranta versetele de mai jos au fost supuse dezbaterilor de foarte multe ori. Urmeaza sa scriu ceva mai mult, dar va asigur ca fiecare paragraf merita timpul nostru. Din ce am studiat eu cu privire la ele, am aflat urmatoarele:

Efeseni 5:22-24 (
Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului. Şi după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. ) -> Nevestele trebuie sa fie supuse barbatilor lor. ,,Ca Domnului " nu inseamna ca o sotie trebuie sa se supuna sotului ei in acelasi fel in care se supune Domnului, ci inseamna ca supunerea fata de sotul ei este modul in care ea Il slujeste pe Domnul ( cf. Coloseni 3:18 ). Motivul acestei supuneri este ca barbatul este capul nevestei ( cf. 1 Corinteni 11:3 ) si acest lucru este comparat cu dominatia lui Hristos asupra Bisericii ( Efeseni 5:23; Galateni 4:15; Coloseni 1:18 ). La fel cum Hristos este Mantuitorul Bisericii, trupul Lui, si un sot trebuie sa fie protectorul sotiei lui care este un singur trup cu el ( Geneza 2:24). Dupa cum Biserica este supusa lui Hristos, tot asa si nevasta sa fie supusa sotului ei. Dar supunerea nu inseamna inferioritate. Inseamna ca sotia recunoaste faptul ca sotul ei este capul familiei si reactioneaza fata de el conform acestui lucru, fara ai uzurpa autoritatea pe care o detine ea.

Efeseni 5:25 (
Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S'a dat pe Sine pentru ea, ... ) -> Dupa ce a vorbit despre supunerea unei sotii fata de sotul ei, Pavel a aratat care este masura dragostei sotului fata de sotia lui ( v. 25-33 ). Barbatilor li se porunceste: iubiti-va nevestele ( cf. v. 33 ) cum a iubit si Hristos Biserica. Cuvantul iubiti-va ( agapao ) inseamna a cauta cel mai mare bine al celeilalte persoane ( cf. 2:4 ). Este o dragoste lipsita de egoism asa cum este vazuta in jertfa lui Hristos, care S-a dat pe Sine pentru Biserica. Din supunerea sotiei nu se poate deduce in niciun mod ideea ca sotul poate stapani peste sotia sa, asa cum un despot dispune de sclavii lui. Relatia bazata pe supunere-dragoste este o combinatie armonioasa in casnicie.

Coloseni 3:18 (
Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, cum se cuvine în Domnul. ) -> Nevestelor li se spune sa fie supuse barbatilor lor, barbatul fiind capul nevestei. Supunerea sau subordonarea nu inseamna inferioritate; inseamna doar ca sotul, nu sotia, este capul familiei. Daca el poate fi numit presedinte, ea este vicepresedinte. Bineinteles ca exista limite morale in supunere; ea este numai in Domnul. Acest lucru inseamna ca ea nu este obligata sa urmeze conducerea sotului ei, daca intra in conflict cu poruncile scripturale.

Coloseni 3:19 (
Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele, şi nu ţineţi necaz pe ele. )  -> Barbatilor li se spune ca responsabilitatea lor este sa-si iubeasca nevestele ( la fel cum Hristos a iubit Biserica ). Deci ei trebuie sa-si exercite conducerea cu dragoste, nu sa domine ca niste dictatori.. Poate ca sotii trebuie sa-si aminteasca sa fie tandri si sa iubeasca la fel de mult sau chiar mai mult decat trebuie sa-si aminteasca sotiile sa nu uzurpeze autoritatea sotilor lor. Asumarea unei autoritati absolute va amari sufletul sotiei, in loc sa-l umple de iubire. Cuvintele ,, nu tineti necaz " traduce ,, pikrainesthe", a carui traducerea literala inseamna ,,a face amar". Sotiile, ca florile tandre si sensibile ( cf. 1 Petru 3:7 ) se pot ofili sub o dominatie autoritara, dar pot inflori daca sunt ingrijite cu dragoste. Deci intr-o casnicie matura, sotul exercita o grija plina de compasiune si sotia reactioneaza prin supunere de buna voie conducerii lui pline de dragoste.

( Sursa: John F. Walvoord si Roy B. Zuck, Comentarui al Noului Testament, Editura Fundatiei E.B.E., Cluj-Napoca, 2005) 


Mi-a placut foarte mult cum au explicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Contribuie. Parerea ta conteaza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates